基本のパンケーキ Basic Pancake Recipe

<For Rice & Amaranth Pancake Mix 【Plain】【Premium】>

【Plain】【Premium】の共通のレシピです。ふわふわの基本のパンケーキが作れます。お好みで、卵を使う場合は、その分豆乳の量を減らしてください。

This recipe is for both 【Plain】 and 【Premium】.

仕上がり量  Yield:         5~6㎝のミニパンケーキ 約7~8枚    7~8 mini pancakes (size: 5~6cm)
レシピタイプ  Cuisine:        グルテンフリー/ヴィーガン(卵レシピあり)Gluten-free / Vegan / Egg&Dairy option
調理時間  Prep&Cook Time: 約20分    Approx. 20 min.

調理道具 Cooking Tools

  • フライパン  Frying pan
  • ボール    Bowl
  • ホイッパー   Whisk
  • ゴムベラ(生地を流し入れる際にあると便利です)Spatula

材料 Ingredients

Tbsp = Table Spoon (15cc)           tsp = Tea Spoon (5cc)

  • パンケーキミックス               Pancake Mix                                 100g(1袋の半分     Half the package)
  • 豆乳(またはシリアルミルク、牛乳等)    Soy milk or any milk of your choice           50cc(大さじ3強     Tbsp 3)
  • 米油(またはその他くせのない植物性オイル)   Rice oil or any flavorless oil                15g(大さじ1と1/3    Tbsp 1+1/3)
  • 酢(またはレモン、ゆず果汁等)       Vinegar or lemon juice                                        2.5g(小さじ1/2   tsp1/2)
  • 卵(オプション※)1個               1 Egg (Optional※)  (※If not using an egg, increase soymilk to 90cc instead of 50cc)

作り方 Directions

【ヴィーガンレシピ・卵使用レシピ共通】

  1. ボウルに米油、酢、豆乳の順で入れ、その都度ホイッパーでよく混ぜ合わせる。卵を使う場合は、卵も入れよく混ぜる。
  2. 1にミックス粉を入れて、手早くホイッパーで混ぜ合わせ約5分寝かす。(寝かす間に発泡しふんわりした生地になるので、なるべく泡をつぶさないようにする)
  3. 熱したフライパンに生地をお好みの大きさに入れる。ふたをして弱火で1~2分焼く。
  4. 焼き色がついたら裏返し、弱火~中火で1~2分焼く。

 

  1. Mix rice oil, vinegar, soymilk, (and egg at option) together in a bowl until well combined.
  2. Add Pancake Mix to the bowl, and mix them quickly using whisk and set the batter aside for 5 min. (Don't overmix the batter once the baking powder is activated and the batter becomes fluffy.)
  3.  Preheat the pan, and drop 1-2 heaped tablespoonfuls onto the pan.  Cover it with lid, and cook at medium-low heat until bubbles form and the edges are dry, 1-2 min.
  4. Flip and cook until browned on the other side, 1-2 minutes.  Repeat with remaining batter.

 

保存方法 Storage

当日中に食べ切らない場合は、冷凍保存をおすすめします。
くっつきやすいので、一度に食べたい量だけ解凍できるよう、個別に包んで冷凍しお早目にお召し上がりください。
お召し上がり前に自然解凍し、トースター、フライパン、電子レンジ等で軽くあたためると焼きたて食感が戻ります。加熱しすぎると食感が固くなりますのでお気を付けください。

 

Pancakes keep well in the freezer. Leftovers should be frozen fairly quickly after baking. For defrosting, leave them at a room temperature for about 30min. Then reheat using pan, toaster, oven or microwave. Be careful not to reheat too long. It will result in making the texture stiff.